Varför täcker inte män sina ansikten?

Den jemenitiska bloggaren Hind Aleryani berättar sin egen gripande historia om vad som är kvinnligt och manligt i Mellanöstern.

Vi brukade leka i min mosters trädgård när vi var små. Flickor och pojkar, det fanns ingen skillnad. Vi växte upp ihop, vi tittade på TV och grät åt slutet i en sorglig tecknad film. Så blev vi lite äldre och gick i skolan tillsammans. När vi bråkade hotade vi den andra med att skvallra för läraren. Vi skojade med varandra, gjorde hyss och vi skrattade med hela hjärtat.

Och dagarna gick…

Min kusin och jag stirrar ut genom fönstret, vi tittar på trädgården där min manlige kusin och hans kompisar leker. Det är samma trädgård där vi brukade leka tillsammans. De var våra vänner en gång, pojkarna som vi lekte med. Vad hände? Varför är vi fångar hemma, medan de spelar fotboll i full frihet, vad var det vi gjorde? Blev vi äldre? Förändrades våra kroppar? Har vi blivit objekt som lockar och måste täckas för andras ögon? Det där är killarna vi känt sedan vi var små, varför är vi främlingar? Varför springer jag och gömmer mig så fort jag hör deras röster? Är det bara för att tonhöjden på deras röster har ändrats, är det därför vi inte är vänner längre? Förväntas vi bete oss annorlunda mot varandra, annorlunda jämfört med hur vi agerade i går? Vi blev blyga och ängsliga när vi skulle prata, vi slutade leka med varandra. När vi var lediga glodde jag och min kusin på mexikanska såpoperor, som om vi var i 50-årsåldern.

Och dagarna gick…

Jag är i skolan. Vi får lära oss vad en kvinna ska täcka – hennes hår utgör en frestelse, likaså ögonbrynen. Jag minns min manliga favoritsångare, hans ögon var vackra och även hans hår. Varför bär inte han slöja? Det frågade jag mig, fast kunde inte hitta något svar. Jag minns att jag blev förbjuden att leka i trädgården för att jag kom i puberteten, men inte killarna. Kom inte de i puberteten? Varför fängslades inte de hemma? Men jag hittade inga svar.

Och dagarna gick…

Jag hör det hela tiden: En kvinna är en juvel som måste skyddas (det vill säga täckas). Ibland sägs det till och med att en kvinna är som godis – tar du bort pappret (det som täcker) kommer flugorna i svärmar. Jag sätter på TV:n och ser min favoritsångare dra handen genom sitt mjuka silkeslena hår och spela ut sitt snygga utseende. Hans armar är bara och en del av bröstet. Varför är inte detta frestande objekt täckt? Varför är inte han fängslad hemma? Varför lockas inte kvinnor av honom? Några kanske hävdar att en kvinna inte ska titta på sånt, men skulle i så fall inte även männen skydda sina blickar när de ser ett frestande kvinnligt ”objekt”? Jag kunde inte finna några svar.

Och dagarna gick …

Jag är på universitetet, några studenter delar ut en liten religiös bok: ”Frestelsen av en kvinna”. Hennes hår, fötter och hennes ögon är en frestelse. ”En kvinna måste täcka ett öga eftersom båda tillsammans är frestande”. Jag svär, det är vad jag läser i boken! Som om det inte finns annat kvar i den här världen att prata om och granska än en kvinna och hur hon utgör en frestelse. Jag bestämde mig för att studera männens blickar för att ta reda på vilka kvinnor som lockar männen med sina frestelser. Framför mig går en kvinna som bär en åtsittande traditionell abaya. Aha, jag har hittat henne, hon är ett objekt som lockar. Jag fortsätter att titta. Där går en kvinna med löst sittande abaya, men ansiktet är inte täckt. Mannen stirrar på henne. Aha, så hennes ansikte utgör alltså en frestelse. En tredje kvinna går framför mig, hennes ansikte är täckt och hon är klädd i en löst sittande abaya från topp till tå. Mannen stirrar på henne! Va, jag förstår inte, vad är så lockande med en svart abaya där man varken ser ögon eller fötter? Vad glor mannen på? I det ögonblicket insåg jag att kläder inte har med saken att göra, mannen skulle stirra hur som helst. Men han med sina breda axlar och sitt hår, sina ögon och läppar anses inte vara ett objekt som lockar, även om alla kvinnor i världen stirrade på honom. Han är en man. Han ska inte gömmas i hemmet, ingen kallar honom juvel. I det ögonblicket önskade jag att jag inte var någon juvel. Jag ville vara en fri man.

Och dagarna gick…

Jag är i ett västerländskt land och möter många kvinnor. En har byxor, en annan kort kjol, ytterligare någon bär shorts. Män och kvinnor går bredvid varandra. Konstigt, ingen stirrar. Varför ser jag inte samma blickar från männen som i mitt eget land, blickar som gör att kvinnor känner sig nakna, de blickar som jag hatar, blickarna som gjorde att jag avskydde att vara här på jorden och hatade att vara född till kvinna, blickarna som förnekar mig min mänsklighet – varför möter jag inte de blickarna här trots att alla kvinnor är uppklädda och snygga? Jag såg en kvinna springa och skratta och mindes att jag inte fick springa när jag hade kommit i puberteten. Jag mindes min mosters fönster och att jag utgjorde ett frestande objekt som måste täckas. Jag mindes att en man i mitt land klär sig i vitt, medan jag var täckt i svart. Jag frågade mig själv varför männen inte har svarta kläder, varför täcker inte de sitt ansikte? Och jag kunde inte hitta svaret.

Och dagarna gick…